Zet u uzelf effectiever neer als Perzik of Kokosnoot!

studentsIn het decanaat, MBO, HBO en ook WO assisteren we jongeren bij de voorbereiding op hun toekomst. Dat doen vanuit vaak grote opleidingsinstituten, met veel, onvoldoende gecoördineerde beïnvloeders naar eenzelfde student en met inzet van summiere tijd. Vele veranderingen vragen extra tijd, terwijl we af en toe het gevoel hebben, dat onze klant (wel de juiste metafoor?) aan alle noodzakelijke aandacht ontsnapt. En heeft hij of zij wel de interesse in eigen loopbaan en in zelfsturing?

Aan veel in deze organisaties kunnen we als individueel SLB-er , decaan of mentor niets doen. Maar we kunnen onszelf wel uitrusten met de juiste instrumenten om op de gepaste momenten toe te “slaan”. Want dat doen we zeker met de inzet van LOOPBAANMETAFOREN.

Strooi de juiste loopbaanmetaforen in afgepaste hoeveelheden door SLB-gesprekken of mik een enkele metafoor in de wandelgangen naar iemand toe. Juist getimed vergeet de student de metafoor niet meer. Binnen zeer korte tijd heb je hun aandacht. Loopbaanmetaforen bieden ons gereedschap om met een korte leertijd studenten een bouwsteen te geven voor hun loopbaan.

En wellicht zet u uzelf ook beter neer als Perzik of Kokosnoot!

Verpak de opmerking naar beter professionele gedrag in de vraag of ze huismus willen zijn of ook nog Adelaar willen worden. Hoewel met een effectieve huismus natuurlijk niets mis is.

Hoe gaan ze de opleidingswedstrijd winnen of stappen ze in deze meerdaagse wedstrijd onderweg af en uit? Een meerdaagse rit willen winnen zonder de juiste voorbereiding en/ of coach?

Kortom, maak u de 40 loopbaanmetaforen eigen en zet deze speelse en stille gereedschapskist met metaforen in op de juiste momenten. Wij meer lol en speelsheid in ons werk en de student krijgt een “klit” op de mouw, die niet snel loslaat. Ze kijken daarna zeker om naar ons!