40 loopbaanmetaforen voor Perziken en Kokosnoten!

HRMAls loopbaandeskundige hebben we een mooie gereedschapskist! In die kist heeft iedere adviseur, coach begeleider zijn of haar instrumenten, die de klant assisteren bij het creëren van de adequate loopbaan in de toekomst.

Af en toe ruimen we de kist weer eens op, gooien wat instrumenten weg en voegen eer weer aan toe. Maar soms hebben we een drukke periode en weinig tijd om de kist op te schudden. En soms stoten we op een nieuw instrument of iets dat erop lijkt maar in feite oude wijn in nieuwe zakken is.

En hier hebben we iets, dat lijkt op oude wijn, maar dat toch een adequaat instrument is. We hebben loopbaanmetaforen in onze kist maar het gebruik is vaak incidenteel en toevallig. Met behulp van het op deze site geïntroduceerde dit boek en kaartspel tillen we incidenteel en toevallig gebruik naar structureel gebruik. Norm Amundson heeft 40 loopbaanmetaforen bij elkaar gezet, van een toelichting voorzien, ze in een spel gestopt en als adviseurs hebben we nu de kans structureel gebruik te gaan maken van loopbaanmetaforen.

Klanten vinden het leuk om deze metaforen of puzzeltjes op te lossen en het blijft ook nog eens beter hangen en intenser “na-ijlen”. Wij vragen ons 40 maal af wat onze antwoorden op de metaforen zijn. En als toetje hebben we techniek ingebouwd waardoor de 40 metaforen vanzelf blijven doorgroeien. We vertalen ze, maken nieuwe aan, passen ze toe naar specifieke klantgroepen. Kortom het begint met 40 metaforen, we worden ons bewust van onze eigen metaforen en  deze beide samen lijken het effect van de aanmaak van zuurdesem te hebben: door te blijven mengen neemt de desem toe en hebben we ons primaire proces een mooie impuls gegeven. Veel plezier met de groei van loopbaanmetaforen!